Allmänt

Vad är Pokémon?

2013-01-31 12:24 #0 av: Mitchika

Pokémon, förkortningen av Pocket Monsters (FickMonster på svenska), skapades av en man vid namn Satoshi Tajíri. Det började som ett par enkla Gameboyspel och slutade upp som ett världskänt fenomen som har gjort succé huvudsakligen inom spelvärlden men även som anime, filmer, kortspel och mycket annat. Men vad är egentligen Pokémon? I den här artikeln ska jag försöka svara på frågan så bra jag kan.

I grund och botten...

... så är Pokémon mystiska, övernaturliga varelser som besitter stora krafter och potentialen till ännu större krafter. Dom flesta Pokémon är baserade på djur, insekter, växter och även föremål och övernaturliga väsen från vår värld.

Världen som Pokémon lever i, ofta kallad för Pokémonvärlden, bebos i stort sett enbart av människor och Pokémon, vilket gör att Pokémon ersätter djurens roll i den här världen. Pokémon lever vilt i sin värld i olika miljöer, allt beroende på var dess art föredrar att vara.

Till skillnad från djur så besitter Pokémon en massa övernaturliga krafter och förmågor. Dom är otroligt intelligenta, i många fall i samma nivå som människor, och deras sätt att uttrycka och uppleva känslor påminner också om människor.

Människor som kallas för "Pokémontränare" fångar vilda Pokémon i föremål som kallas Pokébollar (rödvita, runda fångstkapslar) och både tämjer och tränar dom. Pokémon knyter lätt band till människor och går gärna ut i strid mot andra Pokémon på order av sina tränare, för att skydda sin tränare och sig själva, men även för att bli starkare.

När en Pokémon uppnår vissa krav, antingen genom tillräckligt med stridserfarenhet eller att den utsätts för kraften hos en evolutionssten eller annat, så kan den utvecklas och ändra form. Inte bara byter den utseende och får nya förmågor, den blir dessutom mycket starkare än innan! Dom flesta Pokémon eftersträvar att utvecklas, men det finns individer som inte vill och även arter som inte har någon utveckling och därmed inte kan utvecklas.

Pokémontränare slåss inte bara med sina Pokémon. Människor och Pokémon lever sida vid sida och hjälper och stöttar varandra i det vanliga livet också. Det finns även utställningar, tävlingar och arrangemang för Pokémon och tränare som inte innebär att dom måste strida.

Det är en liten beskrivning av Pokémon som varelser, men det kanske inte säger så mycket om varesig spelen, korten eller mycket annat inom begreppet "Pokémon". Nedanför tänkte jag fylla ut lite mer om vad Pokémon är, med bland annat information om spelen, korten och animen.

 

Pokémonspelen

Pokémonspelen släpptes först till Nintendos handhållna GameBoysystem, men finns idag till alla möjliga konsoler från Nintendo DS till Nintendo Wii och även äldre konsoler så som Nintendo64 och GameCube. Dom populäraste Pokémonspelen är dock till dom bärbara enheterna, GameBoy och DS.

Spelen har i grund och botten samma handling, även om historierna utvecklar sig väldigt olika i dom olika spelen. Man tar rollen som en ung pojke/flicka (det går inte att välja i dom tidigaste spelen, där är man automatisk pojke) som ska få sin allra första Pokémon av en Pokémonprofessor, en person som arbetar med att studera Pokémon och lära sig mer om dessa mystiska varelser.

Tillsammans med sin Pokémon ska sedan huvudkaraktären ge sig ut på en resa i världen med målet att försöka dokumentera så många olika slags Pokémon som möjligt i ett digitalt uppslagsverk kallat ”Pokédex”. Under resans gång så fångar huvudkaraktären många fler Pokémon som hjälper honom/henne genom äventyret och tillsammans testar dom sina gränser som tränare och Pokémon genom att slåss emot regionens starkaste och skickligaste Pokémontränare.

Bara dom bästa tränarna klarar av att besegra alla åtta gymledare i regionen och därmed kvalificera sig till Elitfyrans utmaning, den största utmaningen som finns för en Pokémontränare, och tävla om titeln som Pokémon Champion.

Men vägen dit är lång och svår. Förutom vilda Pokémon och andra tränare i ens väg så finns det gott om ondskefulla människor i världen, som inte skyr några medel för att uppnå sina mål och planer. Oavsett hur många människor eller Pokémon som blir skadade eller lidande i processen...

 

Pokémonanimen, den tecknade serien

Den tecknade serien (animen) om Pokémon började sändas i Sverige den 4:e mars år 2000. Serien följer en ung pojke vid namn Ash Ketchum som på sin tioårsdag fick sin allra första Pokémon, en Pikachu, och gav sig ut på en Pokémonresa. Sida vid sida med Pikachu, hans bästa vän genom vått och torrt, så kämpar sig Ash igenom Pokémonvärlden för att uppfylla sin dröm: att bli Pokémonmästare!

Ash inser snart att det inte är så enkelt som han först trodde. Han får snabbt lära sig att Pokémon är individer med egna tankar, känslor och viljor och alla är inte villiga att göra som han säger eller ber om bara för att han är deras tränare. I vissa fall måste Ash jobba hårt för att vinna deras vänskap, tillit och respekt, men när han väl har lyckats så har han en trogen vän för livet.

Under resans gång träffar Ash många olika människor och Pokémon och lär sig att alla har sin egen syn på Pokémon, tränande och världen i sig. Han får nya vänner som slår följe med honom på resan, förutom alla Pokémon han fångar, som hjälper honom med hans Pokémonträning och med att nå sitt mål.

Men vad gör egentligen en person till en Pokémonmästare? Är det genom att fånga alla Pokémon som finns? Eller är det vinnaren över den beryktade Pokémonligan som räknas som mästare? Mysteriet kring den eftertraktade titeln är stor, men Ash är fast besluten att uppnå sin dröm, oavsett vad som krävs av honom.

Pokémonanimen är huvudsakligen inriktad till barn och sträcker sig i dagsläget så långt som till 17 säsonger, med över 750 avsnitt. Serien pågår fortfarande och har ännu inget beräknat slutdatum.

 

Pokémonkorten

Pokémonkort är otroligt populärt bland barn, men även bland vuxna inom vissa kretsar. Korten används för att spela ett kortspel som centrerar kring Pokémonstridande, baserat på striderna och stridssystemet i Pokémonspelen och Pokémonanimen men med vissa skillnader.

Korten finns i tre varianter; Pokémonkort, Tränarkort (Trainer Cards) och Energykort (Energy Cards). Pokémonkorten används som vanliga Pokémon i strid, Tränarkorten används för att assistera och hjälpa sina Pokémon i strid Och Energykorten används för att ge ens Pokémonkort styrkan och förmågan att använda sina attacker.

För att spela kortspelet måste varje spelare ha en kortlek på 60 kort bestående Pokémonkort, Tränarkort och Energykort, blandat och valt efter eget tycke och strategi. Man spelar mot varandra, en mot en, och båda spelarna måste ha en egen kortlek. Målet är att slå ut ett förbestämt antal av motståndarens Pokémon för att vinna.

Många spelar inte med sina kort, utan samlar dom helt enkelt för att det är en rolig samlingshobby.

 

Pokémonprylar, gosedjur, leksaker etc.

I och med att Pokémon blev större och större även världen släpptes det tonvis med roliga leksaker och gosedjur med Pokémontema. Något av det vanligaste är små plastPokébollar som innehåller en liten leksaksfigur föreställande en Pokémon samt en liten påse godis. Men det finns även gosedjur och plushfigurer av Pokémon i olika storlekar och former!

Det är svårt att räkna upp hur många olika saker det finns med Pokémontema, men allt från leksaker, ryggsäckar och kläder till riktiga flygplan målade med Pokémonmotiv. Det finns även Nintendo DS och Gameboykonsoler med Pokémonmotiv. Letar man ordentligt så kan man nog hitta allt möjligt roligt och bisarrt med Pokémontema.

Har du egna Pokémonprylar hemma? Ta gärna bilder på det och visa upp här på forumet i kategorin ”Pokémonprylar, gosedjur etc.”!

 

Jag hoppas den här artikeln har gett lite mer tydlighet över vad Pokémon är och fenomenet i sin helhet. Om inte så är du varmt välkommen att ställa frågor och läsa igenom våra andra artiklar.

 

 

Text skriven av: Caroline Sundén
Bilder tagna/ritade av Caroline Sundén
Bild tagen från Pokémonanimen, säsong 1, introsången

Pokémon är ett varumärke som tillhör © Nintendo

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-22 14:53 #1 av: Hallonsmurfen

Bra artikel! Skrattar

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-02-22 14:53 #2 av: Mitchika

#1 Tack så mycket! Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-28 18:21 #3 av: ShegoFan12

Bra artikel! Jag gillar Pokemon

Anmäl
2013-02-28 19:58 #4 av: Mitchika

#3 Tack så mycket! Glad Det gör jag med. Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.