Guider och speltips

Pokémon Nuzlocke Utmaningen

2013-02-08 20:12 #0 av: Mitchika

När man har spelat flera Pokémonspel under åren så är det lätt att känna att spelen är otroligt lika och rätt enformiga. Även för dom mest passionerade spelarna kan det lätt bli segt, upprepande och långtråkigt. Men det var då en person kom på ett sätt att göra spelet lite intressantare och mer utmanande.

Bakgrundshistorien till Nuzlockeutmaningen

Det hela började vintern år 2010, då en uttråkad blivande internetserietecknare bestämde sig för att ta en paus från sina collegestudier och spela igenom sitt gamla exemplar av Pokémon Ruby. 

Men efter att ha spelat igenom sina gamla Pokémonspel så många gånger tidigare så hade han tröttnat på dom och kände att det inte fanns någon utmaning kvar i dom. Så för att göra spelet lite mer intressant och givande så satte han upp två regler för sig själv under spelandet. 

Den första regeln var att han fick bara fånga den första Pokémon han stötte på i varje område han passerade. Den andra regeln var att om en Pokémon svimmade (fainted) i spelet så räknas den som död och han var tvungen att släppa den fri. 

Han hade inte räknat med vad som skulle hända när han väl började spela. Inte bara hade svårighetsgraden ökat rejält, men han började bry sig om och knyta band till sina Pokémon på sätt som han aldrig hade gjort förut. 

Pokémonarter som han aldrig tidigare ägnat en tanke åt började han tycka om och uppskatta på ett nytt sätt. Dessutom oroade han sig och tog hand om sitt team mer än någonsin förr, då han visste att minsta lilla utslagning i en strid skulle innebära slutet för dom. 


Varför heter det "Nuzlocke"?

Skaparen till utmaningen ville dela med sig av sin upplevelse till andra och ritade därför upp sin spelupplevelse i några slarviga teckningar i serietidningsformat och publicerade det på nätet. Hans lilla serie blev oväntat populär och omtyckt. 

Speciellt omtyckt blev den Nuzleaf som han ritade upp i serien, som på vissa bilder ritades för att efterlikna John Locke ur TV-serien "Lost". Läsarna och fansen till serien döpte utmaningen till "Nuzlockeutmaningen" efter Nuzleaf och namnet fastnade. 


Hur spelar man en Nuzlockeutmaning?

En Nuzlockeutmaning kan spelas på vilket Pokémonspel som helst, från dom första Red och Bluespelen till dom senaste. Vilket spel du har spelar ingen roll, så länge som du följer utmaningens regler! Reglerna finns inte i spelet, utan det är du själv som ser till att reglerna efterföljs. 

Först ut så har vi grundreglerna som alla utmaningar behöver innehålla för att ens ska få kallas Nuzlockeutmaningar: 

 1. Om en Pokémon svimmar (faints) så räknas den som död och måste släppas fri. 

 2. Spelaren får endast fånga den första Pokémon som han/hon möter i en ny area! Om denna Pokémon svimmar (blir utslagen av spelarens egen Pokémon till exempel) eller flyr så har du missat din chans och får inte fånga något i den arean. Det finns inga andra chanser. 
  Om man hamnar i dubbelstrid i mörkt gräs (och möter två vilda Pokémon) så får spelaren välja vilken av dom två som han/hon vill fånga. 

 3. Det hör till utmaningen att ge alla sina Pokémon smeknamn, för att lättare kunna knyta band till dom, men detta är ingen regel. 

Dom två första är dock dom viktigaste reglerna för en Nuzlockeutmaning. Förutom dessa regler så finns det massa andra regler som fans har skapat för att göra utmaningen ÄNNU svårare, men dom är inget måste för en Nuzlockeutmaning. 


Förslag på fler regler till en Nuzlockeutmaning är följande: 

 • Valet av din starterPokémon (den Pokémon du väljer i början) baseras på sista siffran av ditt Trainer ID. Om den är mellan 1-3 så börjar spelaren med en grästyp, 4-6 så börjar spelaren med en eldtyp, 7-9 så börjar spelaren med en vattentyp. Skulle siffran vara 0 så får spelaren välja själv. 

 • Lägga till en extra del på regeln om att fånga den första Pokémon man möter i varje area, så att man inte behöver fånga dubbletter. Istället skippar man dubbletten och räknar nästa möte som det första mötet, såvida man inte möter en till dubblett.  

 • Låta bli att räkna "tutorials" i början av spelet som en del av Nuzlockeutmaningen. Till exempel första rivalstriden i Blue, Red, Yellow om din första Pokémon skulle svimma. 

 • Gå till Optionsmenyn och ändra stridsstilen (battle style) till "Set", så att det inte går att automatiskt byta Pokémon i tränarstriden efter att ha knockat ut sin motståndares Pokémon. 

 • Efter att ha fångat sin första vilda Pokémon måste man släppa sin starterPokémon fri. 

 • Förbjuda användandet av Potions, Antidotes och andra föremål som hjälper till att hela Pokémon och bara förlita sig på Pokémoncenter för att läka sina Pokémon. 

 • Motsatsen, förbjuda läkning på Pokémoncenter och bara använda sig av föremål för att läka sina Pokémon. 

 • Istället för att släppa fri en svimmad/död Pokémon så kan man permanent lägga den i en box eller flytta över den till en annan spelkasett. 

 • Förbjuda användandet och fångandet av legendarer. 

Det finns tonvis av olika regler, varianter och versionen av Nuzlockeutmaningar och man kan självklart skapa sina egna regler och lägga till i utmaningen också. Det som gör det till en Nuzlockeutmaning är att dom första två (tre) reglerna följs. 


Serier och historier:

Jättemånga personer som spelar en Nuzlockeutmaning ritar en internetserie om det hela och illustrerar sin kamp genom spelet följande dessa hårda regler, från början till slut. Till och med personen som först skapade Nuzlockeutmaningen har sin egen internetserie som fortfarande pågår än idag och uppdateras med jämna mellanrum.  

Vissa dokumenterar även sina utmaningar via skärmbilder och även genom att skriva långa historier. Vi har även en kategori här på forumet, "Spelutmaningar", där man kan posta sin egen Nuzlockeutmaning och skriva om den, om man väljer att göra det. 

Jag har läst många av dessa Nuzlockeserier och dom flesta är otroligt läsvärda och bra, men jag varnar starkt för hemska, sorgliga scener och väldigt grafiska bilder och mörka teman  i Nuzlockeserierna! Dom läses på egen risk! 


Artikel skriven av: Caroline Sundén

Källor: 
http://www.nuzlocke.com/challenge.php
http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Nuzlocke_Challenge

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-08 20:30 #1 av: Druiden

Jätteduktigt! :D  
Jag ska själv prova en sån utmaning!

Anmäl
2013-02-08 20:34 #2 av: Mitchika

#1 Tack!! 

Gör det och posta gärna här om din utmaning så man kan följa den! :D 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-24 19:30 #3 av: Namiko

Trots att jag tänkte att det här absolut inte var något för mig när jag läste om det första gången så sitter jag här nu och har spenderat större delen av helgen med min egen Nuzlocke-utmaning.

Det ökar spänningen i spelet så otroligt mycket, även om jag är smått irriterad på att jag har haft svårt att få ihop ett bra balanserat team, men det börjar ordna sig nu.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2013-02-25 02:08 #4 av: Mitchika

#3 Det har varit jättekul att höra om din Nuzlockeutmaning och jag är jättenyfiken på att se hur det kommer gå. :D 

Spänningen är nog det bästa med utmaningen, samt även bandet man knyter till sina Pokémon som brukar bli mycket starkare. Man blir extra rädd om dom och ser till att dom blir extra starka så att dom kan överleva. :) 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-25 06:37 #5 av: Namiko

#4 Den extra träningen är lite störande, men så glad man blir när man klarar en match utan att förlora någon :D

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2013-02-25 13:46 #6 av: Mitchika

#5 En av dom bästa spelkänslorna i världen! :D 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-13 16:21 #7 av: Blue_Lugia

Usch skulle tycka det var hemskt om man blev av med en favoritpokémon som man kanske har kämpat med att fånga dessutom.

Nej jag är blir alldeles för angry(jag har lite Misty temprament tror jag Oskyldig) när det inte går som jag vill så jag håller mig till orginalspelreglerna. Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.