Spelrecensioner

Recension: Pokémon Red, Blue & Green

2013-02-14 01:30 #0 av: Mitchika

Många äldre Pokémonfans (och säkert flera yngre också) känner nog igen dom klassiska Pokémonspelen Red och Blue. Dom två första engelska Pokémonspelen som släpptes i Europa år 1999 till den handhållna GameBoykonsolen. Det var även Pokémon Red som var det första Pokémonspel som jag spelade och jag tänkte återge spelet och upplevelsen så bra som jag kan.

Lite kul bakgrundshistoria om spelen: 

Dom allra första Pokémonspelen någonsin var Pocket Monsters ”Aka” (röd) och ”Midori” (grön), som släpptes i Japan den 27:e februari 1996 till GameBoy. Lite mer än ett halvår senare, den 10:e oktober 1996, så släpptes en specialversion av båda spelen, Pocket Monsters ”Ao” (blå), som var en lite förbättrad version av dom två tidigare spelen.

Ingen av dessa tre spel släpptes utanför Japan, utan det var från dessa tre spel som Pokémon Red och Pokémon Blue som vi i Europa känner till dom skapades. Man använde sig av Pocket Monsters ”Ao” som grund (för den förbättrade grafiken och små buggfixarna) och delade sedan upp versionsexklusiva Pokémon enligt ”Akas” och ”Midoris” uppdelning.

Från denna kombination av alla tre spelen så skapades dom officiella, engelska spelen Pokémon Red och Pokémon Blue, som släpptes i Europa den 8:e oktober 1999.

Jämförelsebilder mellan Pokémon Blue och Pocket Monsters Midori nedan: 

Skillnaderna mellan versionerna är inte enorma, men ändå märkbara.

Spelens historia:

Alla tre spelen följer samma historia. Den enda skillnaden mellan versionerna (förutom grafikskillnaderna i Green) är vilka Pokémon som går att möta och fånga. Pokémon Red, Blue och Green utspelar sig i regionen Kanto och innehåller dom 151 första Pokémon. Det ska tilläggas att Pokémon #151, Mew, går inte att fånga vilt i spelet utan delades ut i ett specialevent av Nintendo.

Du spelar som en pojke som precis har fyllt tio år och är gammal nog att få sin första Pokémon och ge sig ut i världen för att bli en Pokémontränare. Samtidigt har du i uppgift att hjälpa en äldre Pokémonforskare att samla information om alla 150 (151) kända Pokémon i ett högteknologisk uppslagsverk kallat för PokéDex. För att registrera en Pokémon och dess information i din PokéDex måste du fånga den. Det blir alltså din uppgift att fånga alla Pokémon i spelet på vägen. 

De tre startPokémon i Red, Blue och Green.

Till hjälp så får du välja en utav tre Pokémon för att bli din partner och beskyddare i spelet. När du kommer längre in i spelet kan du snart fånga fler Pokémon som också kommer att hjälpa dig i spelet. Dina Pokémon skyddar dig mot vilda Pokémon och växer sig starkare i och med striderna. Det finns även andra människor som är Pokémontränare och mer än gärna vill testa styrkan på sina Pokémon genom att låta dom slåss emot dina.

Dom bästa Pokémontränarna testar sina kunskaper om Pokémonstridande och styrkan hos sina Pokémon genom att slåss mot gymledare. Gymledare äger och sköter Pokémongym, platser där Pokémontränare kan öva Pokémonstridande, växa sig starkare och lära sig mer om Pokémon. Klarar du av att besegra en gymledare så får du en Badge (märke) av gymledaren som bevisar din styrka och dina kunskaper.

Du behöver Badges för att kunna fortsätta vidare i spelet och komma längre i historien. Totalt så finns det åtta Pokémongym och därmed åtta Badges att vinna. En Pokémontränare som har vunnit alla åtta Badges kvalificerar sig för att utmana Pokémon League (Pokémonligan) och Elite Four (Elitfyran), regionens allra starkaste Pokémontränare.

Den tränare som lyckas besegra Elite Four blir Pokémonligans Champion, en titel och dröm som dom flesta Pokémontränare eftersträvar. Inklusive din spelarkaraktär och hans rival. Kommer dina Pokémon och dina kunskaper klara sig hela vägen till Elite Four och deras utmaning? 

Spelens början: 

Spelet börjar med ett introduktionstal från den berömde Pokémonforskaren vid namn Professor Oak, som välkomnar spelaren till Pokémonvärlden och frågar om spelarens namn. Spelaren får då ge namn åt sin karaktär (en pojke) och även sin rival, som dessutom är barnbarn till Professor Oak. 

Den berömde Professor Oak.

Efteråt så berättar Professor Oak att spelaren är på väg ut i på ett äventyr med Pokémon för att skapa sin egen Pokémonlegend och att det är dags att sätta fart. Innan du vet ordet av det så står din karaktär i sitt sovrum, fullt styrbar. 

Spelar på ett SNES, som jag på fredagkvällar.

Nu då? Spelaren lämnar rummet via trappan och får veta från sin mamma att deras granne, Professor Oak, letar efter honom. Men efter att ha letat igenom hela Pallet Town (staden där äventyret börjar i) så är det snart ganska tydligt att Professor Oak inte är där. Spelaren, som har utforskat allt annat i staden, gör då ett försök att lämna staden genom att gå norrut. 

Professorn är snabbt på plats!

Först då, när spelaren tar sina första steg ut i det höga gräset, kommer Professor Oak farande och varnar om faran med att gå ut i högt gräs. Vilda Pokémon håller till där och spelaren behöver en egen Pokémon som kan beskydda honom om han planerar att gå ut i gräset. Genast blir man ledd genom staden tillbaka till Professor Oaks lab. 

Där väntar spelarens rival otåligt och Professor Oak låter båda pojkarna få välja varsin av dom tre sista Pokémon han har kvar. En Charmander, en Squirtle och en Bulbasaur. Till rivalens missnöje så får spelaren välja först, men rivalen kommer alltid att välja den Pokémon som spelarens Pokémon är svag mot... 

Charmander är en personlig favorit hos mig.

Så fort som spelaren har valt en Pokémon så får han alternativet att ge sin Pokémon ett smeknamn. Om inte så kommer den helt enkelt att heta sitt artnamn (till exempel Charmander) och dess namn kommer att förändras efter dess utvecklingar. 

Johnny döpte jag min allra första Charmander till när jag var liten.

Med sin första Pokémon vid din sida är det dags att ge sig ut och utforska denna mystiska värld full av Pokémon, men spelaren hinner inte ens lämna labbet förrän hans rival stoppar honom. Han tycker att dom ska testa sina Pokémon mot varandra och oavsett vad spelaren tycker så är han snart inne i en väldigt enkel, grundläggande Pokémonstrid. Oavsett om spelaren vinner eller förlorar mot sin rival så fortsätter spelet efteråt och spelaren kan äntligen ge sig av.  

Johnny sopade banan med Squirtle.

Nu kan spelaren lämna sin hemstad genom att gå ut i det höga gräset, eftersom hans Pokémon kan beskydda honom. Resans första steg har tagits och snart börjar äventyret på allvar! 

Jag kan inte återge i ord…

… känslan som jag upplevde som barn där jag satt med mina vänner i deras trädkoja med ett GameBoy i händerna och spelade tillsammans med dom. Hur det kändes att koppla ihop två av våra GameBoys med varandra via en linkkabel och se våra små monster, som vi fångat, kämpat med och tränat genom svett och tårar, möta varandra i en kamp för att se vilka som var starkast.

Det är ett kärt barndomsminne som jag alltid kommer att bära med mig, även om jag aldrig fick äga ett eget exemplar av Pokémon Red eller Pokémon Blue utan fick nöja mig med att låna min systers. Jag kan inte riktigt ge en rättvis bedömning av spelet, då mina barndomsminnen och upplevelser från när spelet var nysläppt höjer det till skyarna för mig.

Det här är Pokémon som allra enklast och mest grundläggande och man får ta det för vad det är när det gäller grafik och musik, med tanke på att spelen trots allt släpptes 1996 till GameBoy. Spelmekaniken är densamma som alla nyare Pokémonspel. Det finns dock några viktiga punkter att tänka på för den som bara spelat dom nyare spelen. 

  • Pokémon har varken Natures eller Abilities (så som Static etc.) 

  • Alla Pokémon är könslösa. 

  • Steel och Dark finns inte i den här generationen. 

  • Vissa svagheter och styrkor gällande olika typer är annorlunda än i dom senare spelen. 

  • Det finns ett Daycare (dagis) för Pokémon, men du kan bara lämna in en Pokémon åt gången. Breeding (avel) med Pokémon fanns inte i första generationens spel. 

  • Man har en väldigt liten och begränsad Bag (Item)

  • PCsystemet är väldigt jobbigt och man måste hela tiden se till att boxen man använder inte är full, för då går det inte att fånga vilda Pokémon. 

Överlag så tycker jag otroligt mycket om dom första Pokémonspelen. Musiken är bra, medryckande och värd att lyssna på, om inte annat så för den ökända och vackra melodin i Lavender Town. Dom har inte lika mycket att erbjuda som nyare Pokémonspel, men är klart spelvärda! 

Artikel skriven av: Caroline Sundén

Bilderna är tagna direkt från spelen Pokémon Blue, Pokémon Red och Pocket Monsters Midori. 

Källor: 
http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Pok%C3%A9mon_Red_and_Green_Versions
http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Pok%C3%A9mon_Blue_Version_(Japanese)

Pokémon är ett varumärke som tillhör © Nintendo

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-14 12:53 #1 av: Druiden

Jättebra skrivet :) 
Intressant

Anmäl
2013-02-14 13:08 #2 av: Mitchika

#1 Tack, men den är inte klar än! :) 

Blev tvungen att bryta lite plötsligt, så hann inte skriva det. :) 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-14 23:29 #3 av: [Vildungen]

För att vara en ofärdig artikel tycker jag att du gjorde det riktigt bra i dina utformningar av text och innehållet i den Ler

Jag är jätteintresserad av att läsa fortsättningen på den! Glad

Anmäl
2013-02-14 23:31 #4 av: Mitchika

#3 Den är färdig nu...! SkrattarLipar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-14 23:35 #5 av: [Vildungen]

Oj... det var... pinsamt minst sagt... GeneradGalen

Anmäl
2013-05-25 22:04 #6 av: Blue_Lugia

När jag hör sången från Lavender Town så riktigt isar det sig i mig.

FörskräcktSkrattar

Anmäl
2013-05-25 22:49 #7 av: Mitchika

#6 Samma här! Jag älskar den sången. Skrattar

När jag var barn och behövde läka mina Pokémon i Lavender Towns Pokémoncenter så tävlade jag med mig själv för att se om jag skulle hinna in i centret innan melodin satte igång på riktigt, mer än dom första tonerna, och samma sak när jag skulle ut från staden igen. Glad

Jag tror jag gjorde det både för att snabbt läka mina Pokémon och för att jag tyckte att melodin var lite småläskig. Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-26 02:42 #8 av: Blue_Lugia

#7Ok jag blir mest "rädd" låter precis som något hämtat ur mina mardrömmar. Faktiskt!!!Förskräckt kommer aldrig kunna lyssna på den igen och hoppas jag slipper. Mådde ärligt talat dåligt efter att ha lyssnat och när jag säger "isar" menar jag på ett spöklikt sätt. Ledsen

Som om något går sönder inuti.

Sorry, but that vas to much for me....

Anmäl
2013-05-27 07:47 #9 av: LajvKrattan

Kanske har någon läst lite för mycket Creepypasta?

(Lavender Town Syndrome)

Anmäl
2013-05-27 11:55 #10 av: Mitchika

#9 En av mina favoriter, om jag ska vara ärlig. Glad

(Jag redigerar bort länken till sajten, då den är 18+, men lämnar namnet) 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-27 13:17 #11 av: Blue_Lugia

#9 Nej faktiskt inte, jag tyckte den var obehaglig långt innan jag ens visste var Creepypasta var.

Jag har en tendens till att skrämmas av olika sorters musik.

Det finns vissa faktaprogram som en gång i tiden hade vinjetter jag än idag får kalla kårar av. Men det förtäljer inte historien.

Anmäl
2013-05-27 13:22 #12 av: Mitchika

#11 Jag blir också lätt skrämd av musik. Det är det som skapar kusliga stämningar i både skräckfilmer och skräckspel! Glad

Musik kan göra en situation otroligt mysig och varm, men även riktigt läskig, obehaglig och rent utav skräckinjagande... Fryser

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-27 15:10 #13 av: LajvKrattan

Ja, vad vore film utan musik?

Tillbaka till ämnet! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.