Pokémonanimen Episoder

Pokémon S1, Episod 1: Pokémon, jag väljer dig!

2013-02-18 18:16 #0 av: Mitchika

Den allra första episoden av Pokémonanimen, där unge Ash Ketchum nyss har fyllt 10 år och påbörjar sin resa och karriär som Pokémontränare. Men Ash får en dålig start på sitt äventyr och måste kämpa för att komma ikapp, med den enda Pokémon som finns kvar. VARNING! Innehåller spoilers!

Avsnittet och serien börjar med ett videospelsintro som man är välbekant med om man spelat Pokémon Red version, men som strax övergår till tecknad stil och föreställer en strid mellan en Nidorino och en Gengar på TV i Ashs rum. Ash håller ett kort tal för sig själv om sitt mål som Pokémontränare och sin stora dröm om att bli Pokémonmästare!

Han blir avbruten av sin mamma, Delia, som beordrar honom i säng då klockan redan är elva på kvällen och Ash behöver sova inför sin stora dag imorgon. Men Ash är alldeles för uppspelt för att kunna sova så Delia tycker att då kan han väl lika gärna förbereda sig för imorgon. Hon byter kanal på TV:n till ett program som leds av professor Oak, där han berättar om morgondagen och dom tre Pokémon som Ash kommer att få välja mellan. Charmander, Squirtle och Bulbasaur.

Ash sitter uppe och ser klart på programmet, vilket resulterar i att han kommer sent i säng. Hela natten drömmer han om dom tre olika Pokémon och vilken han ska välja, vilket resulterar i att han slänger sin alarmklocka i väggen i sömnen, i tron att det är en Pokéboll. Det slutar med att Ash försover sig och inte kommer i tid till att välja Pokémon. När Ash väl anländer till professor Oaks labb, försenad och i bara pyjamas, så möts han av Gary Oak, professor Oaks barnbarn. Gary har redan fått sin första Pokémon och bemöter Ash med en fruktansvärt nedtryckande och arrogant attityd innan han ger sig av, åtföljd av en stor hejarklack med fans. Ash kokar av ilska över Garys kommentarer, men i den stunden dyker professor Oak upp och Ash kommer av sig helt och ber förväntansfullt om sin första Pokémon.  

Professor Oak tar med Ash in i labbet där Ash till sin stora sorg upptäcker att alla Pokémon redan är tagna av barn som kommit i tid. Ash undrar om alla Pokémon verkligen är slut och professor Oak svarar att det finns en kvar, men den är lite problematisk. Det bryr sig inte Ash om då han känner att han måste ha en Pokémon och professor Oak tar då fram Pikachu. 

Den elektriska musen är inte ett dugg road, varken av Ash eller av tanken på att ha en tränare verkar det som. När Ash dessutom lyfter upp Pikachu så är det droppen som får bägaren att rinna över och Ash får uppleva den elektriska kraften hos den lilla Pokémon. Den bestämda Pikachu vill inte vara i Pokébollen och accepterar heller inte att förolämpas, vilket alla fick lära sig utanför professor Oaks labb när Delia kom förbi för att lämna Ashs ryggsäck och kläder till honom.Ash och Pikachu börjar sin resa, men inte på dom bästa termerna med varandra. Efter en stunds vandrande så stannar Ash upp och gör ett försök till att sluta fred med Pikachu. Något som Pikachu inte är ett dugg intresserad av. Bägge två distraheras av att en vild Pokémon, en Pidgey, vandrar runt en bit bort och Ash vill omedelbart fånga den!

Pikachu däremot vägrar att strida och klättrar glatt upp i ett träd istället, där den sätter sig tillrätta och gäspar nöjt. Det retar upp Ash rejält, som argt säger att han inte vill ha Pikachus hjälp och att han kan fånga Pidgey helt på egen hand. 

Något som visar sig inte vara så lätt utan hjälp av sin egen Pokémon.

Efter ett par misslyckade försök, både med Pokéboll och med ett försök att fånga Pidgey med hjälp av sin jacka, så får Ash en rejäl hög av sand över sig från Pidgeys sandattack och ger då upp. Inte bara det, utan en vild Rattata försöker även stjäla mat ur hans ryggsäck som han lämnat vid trädet. Det hela leder till en massa skratt och kul för Pikachus del.

Ända tills Ash lyckas reta upp en vild Spearow, vill säga. Den vilda Spearow går till attack mot Pikachu, som till sist tvingas att försvara sig med en åskstötsattack. Det skadar den vilda Spearow rejält, men den skadade fågeln tänker inte ge sig och skriker efter hjälp. Innan Ash och Pikachu hinner göra något så dyker en hel flock med Spearow upp och attackerar dom!


Båda två får springa för glatta livet, då Pikachu inte är stark nog att kunna slå så många Spearows på än och samma gång. Under flykten blir Pikachu rejält skadad av flera Spearow medan dom springer, så Ash stannar och lyfter upp den i famnen för att hjälpa den och rusar vidare. I ett desperat försök att undkomma flocken med Spearow så kastar sig Ash ned för ett vattenfall och landar i floden nedanför. 

Dom blir uppdragna av Misty och hon skäller ut Ash för att ha låtit Pikachu bli så skadad innan hon berättar vart Pokémoncentret ligger, dit Ash kan ta Pikachu så att den får hjälp. Spearowflocken är dom dock tätt i hälarna, så Ash ”lånar” Mistys cykel och skyndar sig iväg för att både komma undan flocken och även få Pikachu till ett Pokémoncenter. 

Flykten går inget vidare och Ash cyklar tillslut ut för en brant och cyklar omkull. Både han och Pikachu är rejält illa däran vid det här laget och Spearowflocken visar inga tecken på att ge upp. Ash bönfaller Pikachu att gå in i Pokébollen så att han kan skydda den, medan han själv tar upp strid mot Spearow. 

Ash provocerar flocken till att gå på honom istället för att skydda Pikachu. Pikachu blir så berörd av Ashs agerande och uppoffring att den reser sig upp, tar i med sina sista krafter och attackerar Spearowflocken. Med hjälp av blixten så klarar Pikachu av utföra en helt otroligt åskattack, som slår ut hela flocken och räddar dom båda.


Ash och Pikachu klarar sig och Spearowflocken är borta när dom vaknar upp på marken tillsammans. Dom båda är utmattade och skadade, men dom har ett nyfunnet förtroende för varandra. Deras äventyr fick sig en extrem start, men det förde dom också närmare varandra.

Pikachus skador är däremot allvarliga och den behöver komma till ett Pokémoncenter så fort som möjligt… 

Text skriven av: Caroline Sundén
Bilder från: Pokémon Säsong 1, episod 1


Se avsnittet på svenska på TV4 Play! 

Sändes först i Sverige den 4:e mars år 2000. 


Svenska röster: 

Ash Ketchum - Dick Eriksson

Delia Ketchum - Pernilla Wahlgren

Gary Oak - Hasse Jonsson

Professor Oak - Hans Wahlgren

Misty - Anna Book


Källa:
http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Pok%C3%A9mon_in_Sweden
http://www.dubbningshemsidan.se/credits/pokemon/

Pokémon är ett varumärke som tillhör © Nintendo

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-22 18:07 #1 av: Hallonsmurfen

Du har råkat skriva Ask vid svenska röster Skämtar

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-02-22 18:09 #2 av: Mitchika

#1 Tack, det är rättat nu! Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-22 22:52 #3 av: M_a_r_i_a

ååååh, kommer ihåg när jag såg första avsnittet, säsong ett är helt klart den bästa!! o jag har alltid tyckt om Ash så mycket han är så söt! eller är de bara jag som tycker de?? :D 

Anmäl
2013-02-22 22:55 #4 av: Mitchika

#3 Jag håller med, säsong 1 var verkligen speciell. :D 

Det är inte bara du som tycker det! Ash var en av mina barndomsförälskelser. :) 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-02-23 08:01 #5 av: Hallonsmurfen

Jag har alltid tyckt att Ash är jobbig, och överdriver hela tiden XD

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-02-23 13:35 #6 av: Mitchika

#5 Definitivt en överdrivare till och från, men sånt tyckte jag var kul när jag var yngre. Oskyldig

Första säsongerna var jag som sagt jätteförtjust i. Tyckte speciellt om Johtosäsongerna när Ash fick jobba en del med sig själv för sin Chikoritas/Bayleefs skull. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-04-13 16:52 #7 av: [Blue_Lugia]

Pikachu är ju jättesöt också! Glad

Anmäl
2013-04-22 19:23 #8 av: MarHai

När kommer nästa del? :)

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2013-04-22 19:55 #9 av: Mitchika

#8 Åh, vad kul att höra att det efterfrågas! Glad

Då får jag nästan sätta mig ner och ta itu med den snart. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-11 13:48 #10 av: Surtsey

Förlåt om jag svär i kyrkan eller så nu men har sett ca 40 avsnitt av serien och hittills är ju Ash ungefär världens sämsta tränare.
Jag tror han har tagit 5 gym hittills väl (?) och jag tror det bara är 2 badges som han faktiskt fått kämpa för och fått genom en rättvis fajt. Resten har varit för att.. eh.. "här ta den, jag vill inte va gymledare längre" och liknande saker. 

Anmäl
2013-05-11 21:14 #11 av: Mitchika

#10 Ash ÄR världens sämsta tränare... XD Oskyldig

Så du svär inte i min kyrka i alla fall. Skrattar

Alla hans Pokémon går med honom frivilligt (Pikachu, Charmander, Squirtle, Bulbasaur). Dom enda han har fångat i strid har varit Pidgeotto. När det gäller Caterpie så gjorde han en typisk "mig" när jag av misstag väljer Pokéball i Inventoryt när jag spelar och fångar på första försöket och svär över att jag inte skulle ha den... (även om Ash blev jättelycklig och Caterpie är en av mina favoriter så avskyr jag att fånga av misstag) XD

Striden mot Krabby var ju också... episk... XD

Ash har tur, gång på gång på gång, men han menar väl. Om jag försöker sätta mig in i hans skor (tio år, får en Pokémon, släpps ut i världen på egen hand) kan jag inte lova att jag skulle ha klarat mig mycket bättre... XD Skrattar

Jag hade gråtit vid första gymstriden av nervositet, svimmat vid åsynen av Onix och hamnat på BUP innan jag ens slagit ett enda gym... Skrattar

Men jag tycker det är lite av det roliga med serien, om man bortser från Ashs "tur" mot Brock och Misty (hade han inte haft den så hade han nog förlorat och hoppat av antingen vid första gymmet eller någonstans mellan första och andra). Det är småkul att följa "världen sämsta tränare" på sin resa för att bli något bättre. Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-12 13:39 #12 av: [Blue_Lugia]

#11  Jag har alltid vart glad för Ash´s skull och aldrig ens reflekterat över

detta, hihi. 

Anmäl
2013-05-12 14:48 #13 av: Mitchika

#12 Jag var också glad för Ashs skull, men ju mer spel jag spelade och ju bättre jag blev på att träna Pokémon så blev jag till sist irriterad på Ash och tyckte: 

"Varför lär du dig aldrig!? LÄMNA inte dina Pokémon när du precis tränat klart dom, utvecklat dom och fått ett band till dom! Varför nollställs Pikachus styrka i början av varje säsong/vid random tillfällen?! Efter att ha tränat Pikachu så länge borde den vara superstark!" TystOskyldig

Samt lite andra saker, men... ja, ibland undrar man. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-12 14:54 #14 av: Hallonsmurfen

#13 Ibland är pokémon väldigt orealistiskt. Skrattar

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-05-12 22:16 #15 av: [Blue_Lugia]

#13 Pokémon ÄR orealistiskt, men det är väl det som är grejen.

#12  Efter 12 års "uppehåll" från Pokémon så väktes av någon anledning intresset till liv igen förra hösten. Jag började känna mig för stor vid ca 11-12 års ålder och tyckte det var tråkigt.

Nu, 23 år gammal så bestämde jag mig för att börja titta på animen igen så jag har tittat på en del avsnitt från alla säsonger eftersom jag missat mycket Pokémon genom åren. Nu som medlem här på Pokémon ifokus inser jag hur mycket man inte kan, reflekterat över. Som ditt exempel med Pikachu´s styrka, utan jag har mest varit så inne i att upptäcka andra saker i avsnitten att jag inte tänkt på detaljer. Dock så kan jag hålla med dig om det där med att lämna ifrån sig sina Pokémon.

Det är ju ganska dumt gjort dom gånger han behövt strida med 3 pokémon eller fler och sen sagt "jag har inga fler".

Det finns några Pokémon som det gör ganska ont att se hur han släpper "fria" och det är Pidgeot och Butterfree och speciellt när han gjorde sig av med Charizard!

Ibland skulle man vilja "ringa" till skaparna i Japan och fråga. Haha!


 

Anmäl
2013-05-13 00:04 #16 av: Mitchika

#15 Jag har inte tittat helt på animen på väldigt lång tid, mest för att jag inte tycker att tiden räcker till längre, men det är sakerna jag stört mig allra mest på när det gäller animen åtminstone. Glad

Jag tycker inte att Pokémon är realistiskt för fem öre, men när karaktärernas ageranden och beslut (i det här fallet Ash och hans Pokémon) blir så orealistiskt att det är svårt att tro att det är möjligt så reagerar jag. Till exempel med Pikachu, vars styrka borde vara hög nog för att knocka en Dragonite med en Thunderbolt... 

Och att Ash heller aldrig lär sig av det han gör. Lämnar ifrån sig Pokémon, fångar nya, tränar dom från scratch tills dom börjar bli starka, lämnar ifrån sig dom, fångar nya o.s.v. 

Vad är Ashs besatthet av att "börja om" hela tiden? Visst är det kul att träna nya Pokémon, men vad säger man egentligen till dom man lämnar bakom sig? 

"Tack för resan och allt stridande, kämpande och all smärta ni har utstått för min skull. Nu sticker jag till en ny region och lämnar er här hos professor Oak tills dess att jag behöver er igen i en Pokémonligaturnering eller något viktigt! Pikachu får självklart följa med för han var först, men ni andra... tja, osis, ni är inte lika speciella. Jag vill fånga nya Pokémon och träna istället, men oroa er inte för när min resa i den regionen är över så dumpar jag dom här hos er också! Vi ses!" XD

Det har jag funderat på ända sen jag var barn, faktiskt. Hur Ash kunnat lämna sina Pokémon bakom sig sådär och fortsätta vidare till en ny generation. Vad säger man till dom, liksom? Hur kan hans Pokémon ta det så bra? Funderar

(Säger personen som dumpade majoriteten av sina FireRed/Ruby/Emerald/Pearl/DiamondPokémon i Pokémon Ranchen på Nintendo Wii och har inte startat det på ett par år...) Tyst

Men det är alla förbaskade Mews fel att jag inte startar ranchen! Dom planerar något mot mig, särskilt den blåa ledaren.... Yrar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-13 07:03 #17 av: Hallonsmurfen

#16 Jag hörde Ash säga det min sin Ash-röst i mitt huvud. XD

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-05-13 07:11 #18 av: Mitchika

#17 Haha, det hörde jag också, faktiskt... XD Gapskrattar

Man tycker nästan att Pikachu borde vara lite bussig och förvarna Ashs nyfångade Pokémon... 

"Fäst er inte för mycket vid oss. När den här ligatävlingen är över så dumpas ni i ett laboratorium och Ash och jag fortsätter vidare till nästa region för att fånga nya Pokémon." 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-13 07:32 #19 av: Hallonsmurfen

#18 "Pika, Pikachu! Pika pika Pikachu!!" Med en massa armrörelser. Gapskrattar

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-05-13 13:32 #20 av: [Blue_Lugia]

#16 Ber om ursäkt, men antingen måste det vara jag som är knäpp i skallen eller bara väldigt hjärtlös som inte tycker det är något konstigt med det, även om det är grymt gjort nu när du säger det.Funderar

Kanske är jag lika naiv som Ash eller kanske bara sett det som en tecknad serie där allt kan hända. Jag har inte lagt så stor vikt vid varför karaktärerna gör som det gör utan bara konstaterat "jaha, det var dom pokemonen det, undrar vad han fångar härnäst", inte reagerat så mycket helt enkelt. Oskyldig

Anmäl
2013-05-13 22:06 #21 av: Mitchika

#20 Det kan vara jag som är överkänslig och överdrivet empatisk också. Sen brukar jag få ett sånt extremt band till dom Pokémon jag alltid har med mig och strider med att det känns konstigt att ens tänka tanken att lämna dom på det sättet som Ash gör. Glad

Ashs Pokémon verkar ju inte ha något emot att bli lämnade hos professor Oak. Kanske ser dom det som en slags förtidspension där dom kan slappna av och leva livet efter att ha kämpat hårt för Ash, samtidigt som dom alltid finns där och stället upp för honom om han skulle behöva deras hjälp igen? Glad

Mycket beror på hur man väljer att se det och reflektera över det. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.