Spelrecensioner

Recension: Pokémon Yellow; Special Pikachu Edition

2013-03-23 17:55 #0 av: Mitchika

Pokémon Yellow Version var det tredje engelska Pokémonspelet att släppas i Europa, knappt ett år efter att Pokémon Red och Blue kom till Europa. Det är en omgjord specialversion av Pokémon Red/Blue och följer en blandning av Pokémonanimens handling och Red/Bluespelens handling. Självklart så börjar man spelet med en Pikachu som sin partner!

Lite bakgrundshistoria till Pokémon Yellow: 

I Japan så var Pokémon Yellow Version (eller "Pocket Monsters Pikachu", som var den japanska titeln) det fjärde Pokémonspelet som släppts och det första Pokémonspel som släpptes som det var världens över. Den var sedd lite som en uppföljare och expansion av Pokémon Red och Blue. 

"Pocket Monsters Pikachu" släpptes i Japan den 12 september 1998 och kom till Europa som "Pokémon Yellow Version; Special Pikachu Edition" den 16 juni 2000. 

Tanken med spelet var i grund och botten att ge Game Freak lite mer tid att jobba på spelseriens riktiga uppföljare, Pokémon Gold och Pokémon Silver. Pokémon Yellow var även kompatibelt med Game Boy Color och fick rikligt med färger när man spelade på ett. 

Flying Pikachu från introt till Pokémon Yellow Version.

Spelets historia och skillnader från sina föregångare: 

Pokémon Yellow är i grund och botten samma spel som Pokémon Red/Blue, men det finns ett flertalet stora skillnader som är väl värda att nämna. Det går fortfarande bara att fånga dom 151 första Pokémon i det här spelet, men vilka man kan och inte kan fånga skiljer sig från Red och Blue. 

Det finns en del grafiska skillnader bland annat så har alla Pokémon helt nya sprites och tränaren du spelar som ser annorlunda ut. Men i övrigt är historien densamma. Karaktären du spelar om har precis fyllt 10 år och ska få sin första Pokémon av professor Oak. Under din resa så är ditt mål att fånga och samla information om dom 150 (151) kända Pokémon som finns i ditt digitala uppslagsverk kallad PokéDex. 

Som hjälp på din resa får du en mycket speciell Pikachu.

Men till skillnad från Pokémon Red/Blue så får du inte välja din första Pokémon. Du får en Pikachu av professor Oak, som skiljer sig lite från andra Pikachu. För det första så vill den inte vara i sin Pokéboll och bryter sig ut från den efter första striden mot rivalen inne i professor Oaks labb. För det andra så pratar den, det vill säga säger sitt namn "Pikachu" istället för det klassiska Pikachulätet som andra Pikachu i spelserien gör. 

Du kommer även märka att din Pikachu, när du pratar med den, har sina egna tankar om dig. För att bli bra vän med Pikachu behöver du ta hand om den väl, ge den föremål och inte göra saker som den inte tycker om. Till exempel att försöka tvinga den att utvecklas till Raichu, något som Pikachu vägrar, eller lämna den i PC:n. Ha det i åtanke så blir du och Pikachu vänner på nolltid! 

Var inte ledsen över att du inte fick välja mellan Charmander, Squirtle och Bulbasaur i början. Under din resa med Pikachu så kommer du stöta på dessa tre Pokémon och få dom om du uppfyller kraven som deras ursprungstränare ställer på dig! 

Alla tre startPokémon från Red/Blue går att få i Pokémon Yellow.

Andra roliga skillnader i spelet, bortsett från Pikachu och dom tre starterna, är att ett par Team Rocketmedlemmar gör ett uppdykande i spelet till och från. Inga mindre än Jessie och James, även fast dom inte nämns vid namn. Dom strider med Meowth, Ekans (Arbok längre in i spelet) och Koffing (Weezing längre in i spelet). 

Dom dyker upp vid andra tillfällen då man slåss mot Team Rocket, till exempel i Mt. Moon och i Celadon City innan striden med Giovanni. Tråkigt nog nämns dom inte vid namn utan kallas bara för "Rocket", men man ser klart och tydligt att det är dom! 

Jessie och James, tveklöst!

Det mesta andra är sig likt från dom förra spelen. Ditt mål är detsamma. Besegra åtta gymledare, få Badges från dom, besegra Elite Four och fånga alla 150 (151) kända Pokémon från den här generationen. Med en trogen Pikachu vid din sida, tre starters som inte sviker från dig en sekund och alla andra Pokémon du kan stöta på under resan så blir det en barnlek! Eller hur? 

Spelets början: 

Allting är väldigt likt hur Red/Blue börjar, men det finns vissa roliga skillnader som är värda att nämnas. Professor Oaks introduktionstal är med här också och spelaren blir ombedd att döpa både sin karaktär och sin rival. 

Utseendemässigt finns det skillnader på karaktären.

Efteråt hamnar man i sitt rum framför sin SNES, allt likt dom tidigare spelen. Men skillnaderna börjar när man kliver ut i det höga gräset i sin jakt på Professor Oak. Du hinner inte bara ta ett steg ut i gräset utan två innan Professor Oak rusar ut för att stoppa dig! 

Nära ögat! Vilken tur att Professorn hann...

... för det finns en vild Pokémon där i gräset som precis tänkte gå till attack! Professor Oak har ingen Pokémon med sig och kastar en Pokéboll på den vilda Pikachu, då han inte har något annat att försvara sig med. 

Tack och lov så blir Pikachu fångad och ni båda är trygga.

Professor Oak ger dig en liten förmaning om att inte gå ut i höga gräset utan Pokémon som beskydd och tar dig med till sitt labb. Där finns din rival och på bordet ligger det en enda Pokéboll. I den så finns det en Pokémon som Professor Oak har förberett åt dig. 

Det var väl snällt, en Pokémon speciellt åt dig?

Din rival tar det inte särskilt bra, trots att Professor Oak säger att han kommer få en Pokémon senare. När du går fram för att ta Pokébollen så rusar din rival fram, knuffar dig ur vägen och stjäl Pokébollen på bordet ifrån dig! 

Hur vågar han...!?

Det värsta är att Professor Oak låter din rival behålla den! Istället ropar han åt dig att komma bort till honom. Du får då den Pikachu som ni mötte ute i det höga gräset utanför Pallet Town! Det känns nog lite speciellt att få en Pokémon som man varit med och fånga, men rivalens beteende gör ändå att man kokar lite inombords. 

Värre blir det sen när rivalen tycker att man ska ta sig en match mot varandra, oavsett vad man själv vill eller inte. Rivalen skickar då ut sin Pokémon, som visar sig vara en Eevee! Din rival har alltså stulit en Eevee som var menad till dig. 

Usch, så orättvist! Men Pikachu är en underbar partner.

Vinsten eller förlusten mot ens rival har faktiskt en viktig betydelse i Pokémon Yellow. Om du förlorar den första striden mot din rival här och sedan även nästa strid vid Route 22 (när han har sin starter och en Spearow och sin Eevee) så utvecklar han Eevee till en Vaporeon. Vinner du båda striderna så utvecklar han sin Eevee till en Jolteon. Vinner du ena men förlorar andra (eller skippar andra striden vid Route 22) så utvecklar han sin Eevee till Flareon. 

När striden är över så går din rival iväg och din Pikachu gör något oväntat! Den bryter sig ut från Pokébollen och dyker upp bredvid dig! 

Till och med Professor Oak blir förvånad över Pikachus beteende.

Professor Oak tycker att du ska låta Pikachu slippa vara i Pokéboll, för att den ska kunna bli så lycklig och må så bra som möjligt. Från och med nu kan du prata med Pikachu för att se hur den mår och vad den tycker om dig. Förlorar du striden så är Pikachu rasande på dig. Vinner du striden så är den likgiltig, men ändå inte särskilt förtjust i dig. 

Ni kanske inte är bästa vänner på en gång, men ge det tid.

Med Pikachu vid din sida så börjar nu din resa genom Pokémonvärlden. Med tid, träning och vänliga gester så kommer du och Pikachu att komma närmare varandra och resan kommer att bli dubbelt så kul med en trogen kamrat gående vid sin sida. 

Mina tankar om spelet: 

Pokémon Yellow kommer för evigt att ha en enorm plats i mitt hjärta, då detta var det första Pokémonspel jag ägde. Jag minns än idag hur jag skrapade ihop varje krona i min sparbössa för att kunna springa till affären och köpa det och allt tjat för att få låna ett Gameboy så att jag kunde spela det. 

Att Pikachu var min favoritPokémon gjorde bara saker och ting bättre, men det var även känslan att knyta ett band med sin Pokémon på det här sättet. Du är med när den fångas, får se hur den bryter sig fri från Pokébollen då den inte tycker om den och hur ni två stegvis kommer närmare varandra under resans gång beroende på hur du behandlar Pikachu. Pokémon HeartGold och SoulSilver var jättebra på att erbjuda samma möjlighet att gå utanför Pokébollarna, men kunde ändå inte återge samma känsla, samma band som det jag upplevde och knöt med Pikachu i Pokémon Yellow. 

Precis som med Pokémon Red/Blue kan jag inte ge en rättvis bedömning. Jag växte upp med spelet som barn och upplevelsen var magisk och bortom ord. Möjligheten till färg och uppdaterade sprites till alla Pokémon gör det lite grafiskt bättre än Red/Blue, även om jag personligen tyckte att vissa äldre sprites var snyggare. 

Återigen, man får ta spelet för vad det är. Det släpptes ursprungligen 1998, lite mindre än två år efter Pocket Monsters Midori/Aka. Samma saker som man behöver tänka på om man spelar Red/Blue behöver man tänka på om man spelar Yellow. 

  • Pokémon har varken Natures eller Abilities (så som Static etc.) 

  • Alla Pokémon är könslösa. 

  • Steel och Dark finns inte i den här generationen. 

  • Vissa svagheter och styrkor gällande olika typer är annorlunda än i dom senare spelen. 

  • Det finns ett Daycare (dagis) för Pokémon, men du kan bara lämna in en Pokémon åt gången. Breeding (avel) med Pokémon fanns inte i första generationens spel. 

  • Man har en väldigt liten och begränsad Bag (Item)

  • PCsystemet är väldigt jobbigt och man måste hela tiden se till att boxen man använder inte är full, för då går det inte att fånga vilda Pokémon. 

Artikel skriven av: Caroline Sundén

Bilderna är tagna direkt från spelet Pokémon Yellow Version; Special Pikachu Edition

Källor: 
http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Pok%C3%A9mon_Yellow

Pokémon är ett varumärke som tillhör © Nintendo

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-04-20 20:30 #1 av: Blue_Lugia

Vilken söt "flygande" Pikachu!

Anmäl
2013-04-20 20:31 #2 av: Mitchika

#1 Ja, synd att man inte kunde göra sin Pikachu till en sådan i spelet. Bara Surfing Pikachu var möjligt. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-05-27 15:15 #3 av: Claudandus91


Min bästa pokemon var absolut Hypno!

Hans kombination av hypnosis och Dream eater var oslagbar! :D

och fungerade inte hypnosis så var confusion bra att ha för att ge mycket skada! ;)

Anmäl
2013-05-27 15:40 #4 av: Mitchika

#3 Ja, Hypno var en helt otrolig Pokémon att ha i dom tidigare spelen! Skrattar

Få saker kunde mäta sig mot en Psychic-typ och Drowzee var både lätt att hitta, fånga och träna. Glad

Jag tränade dock oftast Butterfree och lärde den Psychic-moves. Den hade fler svagheter, men jag älskade den lilla fjärilen. Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.