Övrigt

Mobbning och Nätmobbning

2013-06-13 09:18 #0 av: Mitchika

Det är inget kul ämne, men dessvärre en del av våra liv oavsett om vi ser det eller inte. För många är det en del av vardagen, i verkliga livet såväl som på Internet. Trakasserier, påhopp och otrevligheter är en del av Internet som man oundvikligt stöter på förr eller senare. Vad är det egentligen och hur hanterar man det?

När man spenderar tid på forum, chatter och andra ställen där personer träffas och byter tankar, idéer, åsikter och delar intressen på nätet så är det omöjligt att undvika otrevliga personer. Det är ett tråkigt faktum, men så småningom träffar man på den där griniga, elaka och taskiga personen som inte kan formulera sig trevligt i skrift. Eller bara den fördömande, otrevliga människan som dömer ut en helt av det man skriver och hur man uttrycker sig. 

En otrevlig kommentar, ett elakt ord eller en taskigt skriven text kan verkligen förstöra ens dag och göra en jätteledsen. Men är det mobbning? 

Vad är mobbning? 

Wikipedia beskriver det ganska bra: 
"Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp." 

Lägg märke till den fetmarkerade texten i citatet. För att det ska klassas som mobbning så ska det alltså vara återkommande och upprepande. Samma sak gäller för Nätmobbning. 

Jag blir alltså inte mobbad om min arbetskollega kommenterar vilken ful tröja jag har och sen är det inget mer med det. Men om min arbetskollega skulle fortsätta att kommentera min tröja, mina kläder eller rentav något annat om mitt utseende negativt upprepande gånger, då börjar det räknas som mobbning. 

Att bli förföljd, trakasserad och även utfryst av en eller flera individer är också mobbning. Men för att det ska kunna räknas som förföljd eller trakasserad (och därmed mobbning) så måste det ske vid mer än ett enstaka tillfälle och av samma individ/individer. 

Om det inte är mobbning, vad är det då? 

Det varierar, men om det inte är ett personligt påhopp så är det en elak kommentar från en taskig person. Såna personer finns i mängder på nätet, just för att Internet erbjuder en viss anonymitet. Personen som skrev att X är dum i huvudet skulle garanterat inte våga säga det till Xs ansikte om dom skulle träffas. 

Personliga påhopp (som kritiserar person och inte sak, som inte har något med diskussionen att göra) ska man rapportera direkt till ansvariga på forumet, chatten eller sajten som man befinner sig på. Ansvariga vill veta om att sånt förekommer, så att dom kan vidta åtgärderna som behövs. 

Elaka kommentarer om sak och inte person (exempel: "Vilken ful bild!") är inte ett dugg trevliga och riktigt taskiga, men det bryter inte mot några regler och är en persons åsikt om ett objekt. Det är aldrig kul att få såna kommentarer, men det är viktigt att försöka lära sig vad man ska ta åt sig av och inte. 

Otrevliga personer och kommentarer kommer man aldrig undan här i världen, hur mycket man än skulle vilja det. Lär dig vad du ska ta till dig av och vad du ska ignorera och bara låta rinna av dig, men håll ögonen öppna. Om samma person går runt och är taskig och otrevlig hela tiden så kan det vara värt att rapportera till ansvariga. Såna personer vill man sällan ha på sina forum och chatter. 

Vad är Nätmobbning? 

Nätmobbning, E-mobbning eller Internetmobbning (kärt barn har många namn...) är namnet som ges för systematiska trakasserier över digital media. Via forum, chatt, e-mail och även mobiltelefoner, för att nämna några exempel. Precis som att folk blir trakasserade i skolan och på arbetsplatsen så kan man nu bli det digitalt efter arbetstid. 

Det är mycket svårare att se och sätta stopp för än "vanlig" mobbning, som är svår nog att stoppa bara den. Nätmobbning yttrar sig som vanlig mobbning och innefattar återkommande trakasserier, påhopp, hot, ryktesspridning och andra otrevligheter via kommentarer på forum, meddelanden i chatt eller SMS. Antingen av en eller flera individer. 

Folk som trakasserar och mobbar över Internet är svårare att sätta dit, då nätet erbjuder en viss form av anonymitet. Det är också svårare att komma undan den här formen av mobbning, då den alltid finns där. Skola eller arbetsplats kan du gå ifrån, men det är svårare att gå ifrån forumen på datorn eller Facebook på mobilen. 

Nätmobbning ska omedelbart anmälas till ansvariga och om det går att samla in bevis (i form av skärmbilder) samt identitet på en eller flera av mobbarna så kan en polisanmälan göras. Tyvärr leder inte en polisanmälan till mycket i dessa fall, men det kan tjäna som ett avskräckande exempel och att man står upp och säger ifrån på skarpen mot allt vad mobbning heter. 

Men precis som vid vanlig mobbning så gäller samma sak här. För att det ska räknas som mobbning så ska det vara systematiska trakasserier. Gör inte en höna av en fjäder, men om du känner dig otroligt ledsen eller illa berörd av någon annans beteende ska du självklart kontakta ansvariga utan att tveka! 

"Vill du inte leka med mig...!? MOBBNING, jag blir utfryst!!"

Snälla, ropa inte varg i onödan. Mobbning är ett stort, allvarligt problem som ger dom utsatta allvarliga men, ofta för resten av livet. En elak eller otrevlig kommentar från en person på ett forum är inte mobbning. 

Att få sitt sätt att tänka kring vissa ämnen ifrågasatt på ett diskussionsforum, där syftet är att diskutera sagda ämnen, är inte mobbning. (Såvida det inte innehåller påhopp eller andra regelbrott)

Missbruka inte ordet "mobbning" för varje otrevlig kommentar du stöter på ute på nätet. 


Hur ska man hantera Nätmobbning, personliga påhopp och liknande otrevligheter? 

Först och främst...
Tappa inte humöret! 

När man ser en kommentar fylld med elakheter och otrevligheter riktad till en annan person så händer det ofta att man översvämmas av en massa upprörda känslor. Första reaktionen brukar vara att skriva ett motsvar till angriparen och ta den utsatta i försvar. 

Kan du skriva ett lugnt och sansat svar, där du på sakligt sätt försvarar den som är utsatt och säger åt angriparen att h*n gör fel genom att kritisera agerande och inte person, så gör det. 
Det värmer verkligen när man blir försvarad mot påhopp och trakasserier. 

Kan du INTE skriva på ett lugnt och sansat sätt, där du undviker svordomar, påhopp, regelbrott och att sjunka till angriparens nivå, gör det inte! 
Du kanske försvarar den utsatta, men du sätter dig själv i lika stor knipa som angriparen. Att starta ett fullskaligt bråk (vilket ofta blir resultatet) kommer att drabba alla inblandade, inklusive dig. Speciellt om du bryter mot reglerna på köpet. Inte bara har en välmenande handling gått helt åt skogen, utan du blir även utskälld och eventuellt straffad "för att du tog en person i försvar". Hjälpa och stjälpa är väldigt lika av en anledning. 

Det första du bör göra när du ser mobbning, påhopp eller regelbrott är att kontakta ansvariga på sajten, forumet eller chatten! 

På iFokus så är det sajtvärden och medarbetarna på sajten som gäller. Olika forum, chatter och sajter har olika personer som ansvarar för det, men det finns alltid någon man kan kontakta när sådana situationer uppstår. Låt ansvariga ta itu med angriparen enligt sajtens regler och policy. 

Det gagnar ingen, varken dig själv, den utsatta eller sajten i helhet om du kliver in och börjar bråka tillbaka med angriparen. Oavsett om du bevittnat det eller om du själv är den utsatta. Resultatet blir ett bråk där folk blir osams med varandra, "oskyldiga" straffas och sajten uppfattas som rörig, bråkig och otrevlig. 

Rapporterar du det till ansvariga på sajten (sajtvärd och medarbetare) så kommer dom att ta itu med det enligt reglerna på ett snyggt och smidigt sätt och angriparen får ensam stå till svars för sina handlingar. 

Om du oroar dig för den utsatta... 

... eller bara vill skriva några stöttande och uppmuntrande ord, skicka ett PM! Det kan inte finnas för mycket omtanke i världen och det är aldrig fel att visa att man bryr sig om någon, även om personen är en främling på nätet. 

Men vad som är otroligt viktigt att komma ihåg är att se personen bakom skärmen. 

Det är lätt att distansera sig från text och forumavatarer, men bakom texten finns en person med tankar, känslor och funderingar precis som du. Det är svårt att kommunicera med text då text varken har tonfall eller kroppsspråk som underlättar i att förklara hur man menar. 

Missförstånd uppstår lätt, men så länge som du kommer ihåg att alltid läsa all text som positiv och välmenande och inte letar efter dolda förolämpningar eller nedlåtande uttryck så går det mesta att reda ut utan att det ska behöva bli bråk och osämja. 


Vi är alla individer med våra egna åsikter och våra egna sätt att tycka, tänka och agera. Vi fördes samman av ett gemensamt intresse och den gemenskap vi finner i det är vad som borde hålla oss samman när våra olikheter hotar att dra isär oss. 


Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-13 10:08 #1 av: Druiden

Jättebra skrivet! :) 

Anmäl
2013-06-13 10:28 #2 av: Zolah

Internet är fullt av Troll idag som specifikt går på forum osv för att jäklas med folk, lättast är att ignorera dem.

För då 'svälter dom' och 'dör' :)


bra info ^^b

Anmäl
2013-06-13 11:28 #3 av: Gerbilles

Superbra skrivet! Tummen upp

Anmäl
2013-06-13 13:45 #4 av: Mitchika

#1 Tack så mycket! Glad


#2 Helt riktigt! Min nästa artikel är tänkt att handla om just troll, då det finns flera varianter med dom och hur man lättast tacklar dom. Glad

Men det du skriver är helt rätt! "Don't feed the trolls!" Glad

Tack! Glad


#3 Tack så mycket! Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-13 13:59 #5 av: LajvKrattan

Jättebra skrivet Mitchika! Jag är helt kär i dina fina eeveehundarSkrattarKär

Anmäl
2013-06-13 17:52 #6 av: Mitchika

#5 Tack så mycket! Glad

Hihi, jaa, det är mina gullepluttar i The Sims 3. Tyvärr har jag inte haft chansen att göra mycket med dom, men jag har lite planer kring dom. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-13 18:52 #7 av: LajvKrattan

Du kan göra ett nytt projekt: Ge mig Eeveehybrider! Gapskrattar

Anmäl
2013-06-13 19:18 #8 av: Mitchika

#7 Haha, det är nästan värt att köra på ju! Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-16 18:28 #9 av: SimsBrooke

Mycket, mycket, mycket bra skrivet =) 

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl
2013-06-16 18:36 #10 av: Mitchika

#9 Tack så jätte, jättemycket! Kramas

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-17 10:27 #11 av: karro1999

bra skrivet MitchikaTummen upp

Anmäl
2013-06-17 13:28 #12 av: Mitchika

#11 Tack! Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-06-20 08:47 #13 av: tusstuss

Väldigt bra artickel! Det ska bli intressant att läsa om forum-troll. Det finns en sajt jag brukar vara på där det finns typ 50 sådana.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.