Övrigt

Rollspelsregler på Pokémon iFokus

2013-08-26 04:46 #0 av: Mitchika

Det har pratats om att rollspela här på sajten och det är något som jag godkänner och uppmuntrar. Rollspel är jätteroligt, kreativt och ett roligt sätt att utveckla sin förmåga att skriva på. Men för att rollspel ska funka bra och inte leda till bråk och osämja så krävs det att man tänker på vissa saker.

Varje rollspel brukar vara unikt och olika historier kräver olika regler, som oftast bestäms av den som startar rollspelet. Nya regler kan läggas till i efterhand allteftersom historien utvecklar sig och vad deltagarna anser behövas. 

Men det finns tre "gyllene regler" som man bör ha i åtanke i varje rollspel för att saker och ting ska hållas lugnt och fredligt samt inte starta bråk eller osämja. För vana rollspelare kan det verka uppenbart, men för nya rollspelare är det inte alls lika tydligt. 

Jag kommer lista dom tre reglerna, samt en hel del tips, nedanför i artikeln samt ge några exempel på rollspelande. 

KOM IHÅG ATT INGET ROLLSPEL FÅR STRIDA EMOT SAJTENS OCH/ELLER IFOKUS' REGLER! 


 • Ta inte kontroll över någon annans karaktär! 

Det är en otroligt viktig regel när det gäller rollspel. Du styr endast dina egna karaktärer, inte någon annans i rollspelet. Oavsett situation. 

Din karaktär kan gripa tag i andra karaktärer för att dra med dom, slänga dom undan etc. men du kan inte skriva vad som händer med den andra karaktärer. Det är upp till dess skapare. Din karaktär kanske griper tag i en annan karaktär, men den karaktären kan slita sig loss. Så ge möjlighet för karaktärens skapare att göra en reaktion som hon/han tycker passar. 

Nedan kommer några exempel mellan två rollspelare. Den ena rollspelaren är Pikachu och den andra rollspelaren är Eevee. 

Exempel: 
"Pikachu griper tag i Eevee, drar henne med sig och börjar springa för allt vad han är värd för att komma bort från tränaren." 
Ovan exempel är helt okej, för då lämnas möjlighet för Eevees skapare att låta Eevee agera. 

Exempel 2: 
"Pikachu griper tag i Eevee och drar henne med sig tvärs igenom skogen i full fart för att komma undan tränaren! Han springer tills dom kommer i säkerhet vid en sjö på andra sidan skogen. Där stannar Pikachu och pustar lättat ut." 
Ovan exempel är inte okej. Eevees skapare fick inte en chans att låta Eevee bryta sig fri och göra något som han/hon kanske hade planerat för Eevee att göra. 

Exempel 3: 
"Ilsket så snurrar Pikachu runt och blänger på Eevee. Hennes ord ekar i hans huvud och i ursinne så skickar han en kraftig åskstöt åt hennes håll! Men i sin ilska så siktar han fel så attacken flyger över Eevee och ut mellan träden istället." 
Ovan exempel är också helt okej. Full fokus på Pikachus karaktär och agerande, samt reflektioner till något som Eevee redan sagt (skrivet av Eevees skapare). Du kan inte bestämma om din Pokémons attack träffar (med undantag av no-miss-moves som Faint Attack, om det står i rollspelets regler att attackerna döms efter spelen). Men du har full kontroll över om din karaktärs attacker missar. 

Exempel 4: 
"Ilsket så snurrar Pikachu runt och blänger på Eevee, som retsamt står och räcker ut tungan. Hon kallar honom för en fjantmus, vilket gör Pikachu rasande och han använder åskstöt efter åskstöt på henne tills hon inte ens klarar av att stå upp längre." 
Ovan exempel är absolut inte okej! Inte bara har Pikachus skapare tagit kontroll över Eevee och fått henne att göra/säga saker (som kanske är helt ur hennes karaktär), han/hon tar också bort möjligheten för Eevees skapare att låta Eevee undvika åskstötarna, slå tillbaka eller fly. 


 • Döda inte/skada inte allvarligt någon annans karaktär utan tillåtelse! 

Den här regeln är speciellt viktig i rollspel med Nuzlocke-lik anda. (Att Pokémon kan skada varandra permanent och även dö) 

Detta inkluderar saker som förlust av ett öga, en kroppsdel och även psykiska skador. Du kan INTE låta din karaktär bli dödad i strid av någon annans karaktär heller utan dennas tillåtelse. Att döda någon annan sätter svåra, psykiska ärr på en karaktär som inte är en blodtörstig mördare. Fråga därför alltid innan, om du vill att din karaktär ska gå ett grymt öde till mötes i strid mot en annan spelares karaktär. 

Även om det kan vara frestande med ens ondskefulla karaktärer, försök att inte vara alltför grafiska och brutala när ni beskriver ett dödsfall eller en allvarlig skada. 

Exempel: 
"Salamances iskalla blick förändrades inte, trots att Rattatas vänner bönade och bad för allt vad dom var värda. Med ett enkelt knyck med sin käke så hördes ett fruktansvärt krak... sen hängde Rattata alldeles livlös i dess mun." 
Det räcker alldeles väl för att få fram vad som hände. Blod får förekomma, men man behöver inte överdriva dödsfallen eller detaljerna. 


 • Låt inte din karaktär bli en Mary Sue/Gary Stue! 

En Mary Sue/Gary Stue (beroende på om det är kvinna eller man) är en term som används för karaktärer som är överdrivna. Oftast är dom extrembegåvade och skickliga på i stort sett allt dom förtar sig. Även nya saker som dom aldrig provat på förr brukar dom bemästra på nolltid. Dom förlorar aldrig strider, ser alltid perfekta ut och övriga karaktärer antingen hatar eller älskar dom (och karaktärer som hatar dom brukar oftast bara vara avundsjuka). 

För mer information om Mary Sue så finns det TONVIS att läsa på Internet. Bland annat här: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue
http://www.springhole.net/writing/whatisamarysue.htm

Kort sagt: överdriv inte din karaktär. 

Din Pidgeotto besitter inte Zapdos' elektriska krafter för att den växte upp hos Zapdos eller att Zapdos på något bisarrt sätt är dess far. Din Bidoof är inte en reinkarnerad Mew som fortfarande har alla sina krafter kvar. Din fakemon är inte en mindre form av/släkting till Arceus (eller random legendarisk Pokémon) och fullständigt oslagbar. Bara nej. Du kan skapa en mycket bättre karaktär än så! 

Tänk efter själv, hur kul är det att rollspela med en grupp superPokémon som alla är legendariska, oslagbara mytologiska monster och enbart är speciella för sitt ursprung? Där ingen kan förlora, göra fel och alla är övermäktiga, attraktiva, underbara och perfekta? 

Gör inte din karaktär oövervinnerlig! 
Självklart får den undvika attacker, men inte varenda en och inte hela tiden. Tänk realistiskt också. Om en Pachirisu använder Quick attack på en Snorlax, vad är oddsen för att Snorlax ska hinna ducka eller undvika? Din karaktär har styrkor och svagheter. Den vinner strider och den förlorar strider. Så ska det vara. 

En karaktär utmärker sig inte genom att ha unika, överdrivna, extrema förmågor eller ursprung och genom att vara oövervinnerlig och alltid ha rätt. Det är inte vad som gör en karaktär bra. 

En bra karaktär är balanserad, trovärdig och utmärker sig genom dess sätt att vara, tala och agera i historien. Den måste inte vara starkast eller ledaren i gruppen för att få uppmärksamhet och gillas av andra. Hur mycket har vi inte älskat gruppens lilla fegis som vettskrämt försöker att anta nya utmaningar för att överkomma sin rädsla? Eller den lättsamme skojaren som ser något kul i allt och lättar upp stämningar? För att inte tala om kaxmörten som är stor i orden, men liten på jorden så fort det blir allvar och flyr vid fara? 

Karaktären behöver inte vara släkt med en legendar, superstark, oövervinnerlig eller vara en extrem mix för att vara speciell, eller för att bli speciell för övriga karaktärer i historiens gång. 


Det är tre "gyllene regler" som är bra att ha i åtanke när man rollspelar. Men regler måste inte följas till punkt och pricka och regler kan självklart brytas utan att det förstör. Det är mer saker att ha i åtanke för att göra rollspelet roligt för alla deltagarna. 

Sen lite extra saker att tänka på: 

 • Visa respekt för varandra! 

  Om två personers Pokémon är mitt uppe i en spännande strid vore det ganska respektlös och oftast inte uppskattat av en tredje person att kasta in sin Pokémon där och sabotera/lägga sig i striden. 

 • Ge andra deltagarna tid och möjlighet att svara

  Alla sitter inte på iFokus dygnet runt och kan skriva så fort något nyss postas. Om flera personer är involverade i rollandet så ge dom en chans att logga in och svara. Låt inte rollspelet fortsätta hur långt som helst utan dom. (Men en tidsgräns kan vara bra att sätta, så att man inte väntar hur länge som helst på en person som kanske inte kommer tillbaka) 

 • Om bråk eller osämja uppstår, kontakta ansvariga för rollandet, sajtvärden eller medarbetare! 

  Det är lätt hänt att det blir osämja i en rollspelstråd. Istället för att låta det eskalera till ett fullskaligt, otrevligt bråk som kan leda till skrivförbud för en eller flera personer så kontakta i första hand den som ansvarar för rollspelet. (Den som startar rollspelet räknas som ansvarig för det specifika rollspelet)
  Skulle ansvarige vara en del av bråket eller om ansvarige behöver hjälp att medla, kontakta sajtvärden eller medarbetare så försöker vi reda ut saker och ting på bästa möjliga sätt. 


Kom ihåg: 

Det viktigaste med rollspelande är trots allt att ha kul ihop! 

Vill ni vika lite från sajtens rollspelsregler ovan (speciellt på punkten om att inte göra karaktären till en Mary Sue/Gary Stue) så är det oftast okej, så länge som det följer sajtens/iFokus' regler och inte är stötande. 

Ett rollspel kommer enbart stängas om det bryter mot sajtens och iFokus' skrivregler, är stötande eller urartar i ett bråk som inte går att lösa. 

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-08-26 04:47 #1 av: Mitchika

Puh, det tog ett tag att få klart, men nu tror jag att jag är nöjd med sajtens rollspelsregler. Vad tycker ni? Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-08-26 06:29 #2 av: Hallonsmurfen

Det ser bra ut. Bestämda regler, men ändå inte som att man känner att man inte får bestämma något själv. Tummen uppGlad

Medarbetare på Pokémon iFokus

Anmäl
2013-08-26 07:21 #3 av: Mitchika

#2 Tack! 

Det är mest riktlinjer för att undvika bråk och osämja så mycket som möjligt. Men det där med att inte ta kontroll över andras karaktärer är A och O. Du styr din/dina egna, inga andra. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-08-30 17:19 #4 av: Mitchika

Haha, jag skrev klart den men glömde publicera den. Men nu ligger den här i alla fall. Skrattar

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-08-30 20:22 #5 av: LajvKrattan

Oooooh! När kan vi börja rollspela? Kär

Anmäl
2013-08-30 20:25 #6 av: Mitchika

#5 När helst ni vill och känner för det. Skrattar

Vem som helst får starta ett rollspel på sajten. Jag hakar mer än gärna på, även om jag inte har tiden att starta det för stunden. Ett sjukt marsvin kräver mycket av min tid, samt ett par andra projekt. Glad

Jag skapar en kategori för rollspelande så att man har någonstans att lägga trådarna i. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2013-08-30 20:26 #7 av: Mitchika

Sådär, nu finns det en kategori/diskussionsgrupp för Rollspel ovanför Övrigt bland sajtens kategorier. Glad

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.