Guider och speltips

Konsten att bygga ett Pokémonteam

2014-02-27 16:53 #0 av: LajvKrattan

I samband med forumets första turnering har många börjat intressera sig för Pokémon på tävlingsnivå. En del har börjat IV-breeda och EV-träna, men innan man gör det är det viktigt att lära sig grunderna i hur man bygger ett Pokémonteam.


Rollerna i ett Pokémonteam 
Som i så många andra sammanhang finns det många olika roller att fylla i ett Pokémonlag. Man måste inte ha med alla i sitt team, men det är bra att känna till dem ändå. 

 • Sweepers ("svepare") 
  Sweepers är Pokémon med starka attacker som kan slå ut många av motståndarens Pokémon. De brukar ofta rikta in sig på antingen attack eller special attack och kallas då physical sweepers respektive special sweepers. Hög speed är ofta ett krav eftersom en sweeper gärna vill slå till först. Sweepers har också så kallade coverage moves, attacker som används för att slå till mot Pokémon man annars inte skulle skada. Exempel på coverage moves är solar beam på Charizard (för Water-Pokémon) och focus blast på Gengar (för Dark-Pokémon) Alakazam, Heracross och Starmie är exempel på sweepers. 
 • Tanks ("pansarvagnar") 
  Tanks är Pokémon med väldigt starkt försvar. De används för att uthärda motståndarens attacker och sedan slå tillbaka själva. Det är väldigt praktiskt att byta in en tank när man förutspår att motståndaren ska använda en stark attack som hotar att slå ut ens Pokémon. Tanks brukar rikta in sig på antingen defense eller special defense och kallas då physical tanks respektive special tanks. Tanks måste också ha mycket HP för att klara av många attacker. Donphan, Steelix och Tentacruel är exepel på tanks. 
 • Walls ("väggar") 
  Walls är som tanks fast med ännu starkare försvar. De är bara till för att ta emot motståndarnas attacker och förväntas inte kunna göra någon större skada. Istället använder de sig avstatus moves för att försvaga motståndarens attacker. Toxic, thunder wave och encore är vanliga status moves. Blissey, skarmory och shuckle är exempel på walls. 
 • Supporters ("hjälpare")
  Det finns många sorters supporters men för enkelhetens skull lägger vi alla i samma låda. En supporters jobb är att hjälpa sitt lag, antingen genom att faktiskt hjälpa sitt lag eller genom att förstöra för motståndaren. Supporters kan lägga ut hinder som spikes, toxic spikes och stealth rock för motståndaren, ge demstatus condition med moves som thunder wave, toxic och will-o-wisp eller hjälpa sitt lag med moves som aromatherapy, tailwind och trick room. Supporters kan dra stor fördel av abilityn prankster eftersom den låter dem anfalla först när de använder status moves. Amoonguss, whimsicott och togekiss är exempel på supporters.


Strategier 

För att bli framgångsrik måste alla Pokémon i ditt lag sträva efter ett gemensamt mål. Målet kan vara lika simpelt som "slå ut motståndaren med starka attacker" eller väldigt komplicerat som "använd belly drum på smeargle och gör en baton pass till garchomp för att slå ut allt med earthquake". Några av de vanligaste strategierna finns listade nedan. 

 • Trick Room 
  Trick Room är ett move som gör att långsamma Pokémon anfaller först och snabba Pokémon anfaller sist. En användare av Trick Room drar nytta av det för att göra motståndarens snabba Pokémon värdelösa och själv anfalla med annars långsamma, men starka, Pokémon. Ett Trick Room-lag behöver åtminstone en Pokémon med Trick Room. Denna Pokémon ska gärna klara av många attacker så att den garanterat får upp Trick Room. 
 • Väder 
  Det finns fyra olika väder i Pokémon: Rain, Hail, Sun och Sandstorm. Alla medför för- och nackdelar för olika Pokémon. Ett väderteam drar nytta av fördelarna och låter motståndaren drabbas av nackdelarna. Ett rain-team kan t.ex. dra fördel av att vattenattacker blir starkare eller att Pokémon med Swift Swim får fördubblad speed medan motståndaren drabbas av att eldattacker blir svagare. Ett väderteam har ofta en Pokémon som automatiskt startar det önskade vädret utan att slösa en omgång, som abomasnow, hippowdon och politoed.
 • Tailwind 
  Ett tailwind-team använder movet tailwind vilket dubblar alla ens Pokémons speed. Det gör att man kan använda Pokémon som annars är starka men långsamma för att anfalla motståndaren. För att få igång tailwind är det vanligt att använda en Pokémon med abilityn prakster för att tailwind ska användas först. Ett av de största hoten mot ett tailwind-team är Trick Room. Det problemet kan lösas genom att använda taunt, Trick Room eller imprison.  
 • Baton passing
  Ett baton passing-team låter en Pokémon använda ett move som swords dance, dragon dance eller calm mind för att höja sina stats. Sedan använder samma Pokémon baton pass för att flytta över de förhöjda statsen till en annan Pokémon som kan anfalla och med hjälp av t.ex. fördubblad attack slå ut motståndarens Pokémon. Ninjask är en typisk baton passer som använder speed boost för att på två omgångar fördubbla sin speed och sedan ge all speed till en annan Pokémon. Baton passing är en väldigt effektiv och ofta oväntad strategi som kan överraska motståndaren. 


Att välja Pokémon 
Nu när vi känner till rollerna i ett team och några olika strategier är det dags att börja välja Pokémon. För att kunna välja Pokémon är det viktigt att välja en strategi. Låt oss säga att vi vill göra ett lag som använder Hail och Trick Room för att kunna anfalla med blizzard. 

 • Vi använder Abomasnow för att aktivera Hail och använda Blizzard. 
 • Vi använder Reuniclus för att aktivera Trick Room. Tack vare Magic Coat blir Reuniclus inte skadad av Hail.  

Dessa två Pokémon är allt vi behöver för att uppnå vårt mål - Första omgången använder Reuniclus Trick Room medan Abomasnow använder Protect och aktiverar Hail och i andra omgången kan vi börja använda Blizzard. Vi kan säga att Abomasnow och Reuniclus utgör kärnan i vårt lag. Nu när vi har allt vi behöver för att nå vårt mål måste vi börja fundera på vad motståndaren kan göra för att stoppa oss, och hur vi kan förhindra det. 
     Abomasnow är svag mot Fighting, Flying, Poison, Rock, Bug, Steel och Fire. Reuniclus är svag mot Bug, Ghost och Dark. Nu måste vi börja täcka alla de här svagheterna, eller åtminstone försöka. Rotom-W klarar av alla attacker utom grass och Wigglytuff är stark mot Bug, Ghost och Dark. Vi lägger till dem till vårt lag. 

 • Abomasnow 
 • Reuniclus 
 • Rotom-W
 • Wigglytuff 

Nu har vårt lag inga svagheter längre, det finns alltid någonting vi kan byta in om motståndaren hotar med supereffektiva attacker. Nu behöver vi några extra Pokémon för säkerhets skull. Om abomasnow svimmar behöver vi någon annan som kan använda blizzard men ändå är väldigt långsam för att trivas i Trick Room. Glaceon funkar. En Pokémon med reserv-Trick Room är också bra så vi tar Musharna. 

 • Abomasnow
 • Reuniclus
 • Rotom-W
 • Wigglytuff
 • Glaceon
 • Musharna 

Nu har vi ett färdigt lag med väldigt få svagheter. Vi har en kärna, vi har täckt våra svagheter och vi har en reservkärna. När vi har det är det dags att dela upp rollerna. 

 • Abomasnow: Sweeper/Tank 
  Vi har abomasnow på vårt lag för att skada så mycket som möjligt. Eftersom blizzard är ett special move vill vi ge abomasnow mycket Special Attack. För att abomasnow ska överleva så länge som möjligt bör vi också lägga en del på Defense och Special Defense. 
 • Reuniclus: Tank
  Reuniclus måste överleva den första omgången och få upp Trick Room. För att garantera det måste hen få mycket Defense och Special Defence. För att kunna slå till när Trick Room väl är uppe kan vi lägga några EVs på Special Attack. 
 • Rotom-W: Mixed Tank 
  Rotom-W har hög Defense och Special defense men låg HP. Vi maxar HP och lägger till lite Special attack för att kunna skada en del. 
 • Wigglytuff: Mixed Wall 
  Wigglytuff är till för att ta skada. Vi lägger så många EVs som möjligt på Defense och Special defense. För att kunna hjälpa laget kan vi ge wigglytuff moves som toxic. 
 • Glaceon: Sweeper 
  Glaceon är väldigt skör och ska bara använda blizzard. För att få så hög speed som möjligt i Trick Room kan vi använda iron ball så glaceons speed halveras. Utöver det maxar vi Special attack och lägger resten av våra EVs där vi vill. 
 • Musharna: Tank 
  Musharna får mycket Defense och Special defense plus lite Special attack för att kunna anfalla. 


Gratulerar! Om du läst ända hit bör du ha en god uppfattning om hur man bygger ett framgångsrikt Pokémonteam. Lycka till med dina teams så ses vi i framtida matcher!Skämtar

Anmäl
2014-02-27 17:27 #1 av: Rovfisk

Bra skrivet Tummen upp Jag har lite smått börjat använda mig av vissa av de strategier och pokemon (Sweepers, tanks osv :) )

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler och Autism

*Medarbetare på Leopardgecko

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.